св.Анна

Ім’я Анна означає “Бог обдаровує ласкою”. Мати Марії і бабуся Ісуса, без сумніву, була вибрана і обдарована ласкою. Свята Анна народилась у Вифлиємі, за переданнями вона належить до чисельних нащадків роду царя Давида. Її батько – Матан з коліна Іуди – був священиком, а її племінниця св. Єлисавета народила Іоанна Хрестителя. Традиція голосить, що її родичі були побожними і віруючими людьми, водночас і досить заможними. Однак усім ділились із потребуючими, живучи насправді скромно. Свята Анна виростала в атмосфері любові і спокою. У віці 24 років одружилась із Йоакимом, який походив також із роду Давида.
Свята праведна Анна разом зі своїм чоловіком святим Йоакимом з Божої Милості стали батьками Пресвятої Діви Марії – майбутньої матері Христа. Святе Письмо, на жаль, зовсім не освітлює це питання. Але деякі апокрифічні книги, до яких належить і протоєвангеліє Якова, дещо привідкривають завісу над походженням Святої Анни.
Святі Праотці Йоаким і Анна мали власне господарство і прибутки з нього ділили на три частини: одну давали на храм Божий, другу — бідним, а з третьої жили самі.
Проживши в шлюбі з Йоакимом близько п’ятдесяти років, Анні так і не вдалося народити дитину. Але жінка не втрачала надії та продовжувала наполегливо вимолювати у Бога потомство. Не зважаючи на побожність подружжя, їх щире милосердя до убогих, праведна Анна з Йоакимом через свою бездітність були вимушені терпіти глузування та презирливе ставлення від оточуючих. Але одного разу під час молитви із щасливою звісткою перед праведною Анною явився Архангел Гавриїл, від якого вона взнала, що молитва вислухана і їй дарована можливість стати матір’ю Дочки, Яка благословить весь людський рід. Таку ж звістку від ангела отримав і її чоловік, який після приниження одним з єрусалимських священиків усамітнився в пустелі.
Подружжя поспішило до Єрусалиму, де щиро дякувало Богу. 21 вересня сталася щаслива подія – у них народилося омріяне дитя . З цього моменту і до останнього подиху батьки присвятили своє життя Діві Марії. Через деякий час після введення Дочки в Храм, у віці 80 років Йоаким помер. Через два роки після смерті чоловіка пішла з життя і Анна, їй на той час виповнилося 79. Анна упокоїлася у Господі ще перед Благовіщенням. У день празник Успіння Анни (7 серпня) Свята Церква закликає нас оспівувати Христа Господа, що переставив Анну із земного життя до безконечної слави, бо вона «Мати Богородиці і Вседіви».
Святі праведні Йоаким та Анна, імена яких ми згадуємо наприкінці кожного богослужіння, крізь віки продовжують нагадувати нам про важливі речі:
·       про те, що батьківство вимагає від нас благочестя та відповідальності;
·       про те, що життя людське розпочинається не з моменту наpодження, а від самого зaчаття
·       про те, що над кожним з нас є дивний Промисел Божий, якому треба довіряти.
·       
Свята Анна вважається покровителькою вагітних, вишивальниць і прачок. Жінки в молитвах до неї просять про легкі пологи, про здоров’я для малюка і достатню кількість молока у породіллі.

Молитва до св. Анни

Преславна мати Анно, Всевишній Господь зробив тебе захисницею і заступницею всіх вагітних. Ревно прошу тебе, поблагослови мене і дитя моє, яке я ношу під серцем, і нехай обдарує його Господь благими задатками.

Усвідомлюючи, що вже тепер, перед пологами, я відповідаю за моє дитя, благаю Тебе про допомогу. Випроси для мене побожне життя, святу молитву і благочестиві думки. Свята мати Анно, допоможи мені у важкий час моїх пологів.

Дай мені тоді міцне терпіння і жертовну любов до Бога. І нехай незабаром стане дитя моє дитям Божим через святе Хрещення, а через добре виховання – вірним дитям Святої Церкви Господа. Свята мати Анно, на тебе покладаюся. Амінь.